14 million passanger


The 14 million barrier was reached for the first time in 72 of TAP history, representing an increase of 21,8 per cent.

TAP Air Portugal is closing the year with passengers’ record numbers and has just reached 14 million passengers carried. This number represents an increase of 21,8 per cent compared to 2016, as well as a load factor of 82,9 per cent, 4,4 p.p. more than in the same period of last year.

To celebrate the 14 million passengers achievement, TAP surprised the passenger number 14 million of the year 2017. João Humberto Martorelli, who was preparing to embark in Recife to Lisbon, today, 29 of December, was contemplated with a trip to Europe. (Photo attached - Ana Terra Lima, Empetur; João Humberto Martorelli, passenger 14 million; Gilberto Sabino, TAP Regional Officer in Recife; Maria Claudia de Paula, Marketing Manager of the Tourism Secretariat of Recife)

2017 has been a year of successes for the Airline of Portugal and the Portuguese, with consecutive records. Today, TAP flies to 83 destinations, eight more than in 2016, in 34 countries, four more than in last year.

This expansion strategy will continue in 2018, having already been announced by the CEO, Fernando Pinto, two new routes departing Lisbon – Florence (Italy) and Nouakchott (Mauritania) – as well as the growth of the operation departing from Oporto, with bi-daily flights to Milan and Barcelona, London City Airport with six weekly flights, and daily flights to Ponta Delgada, in the Azores.
As well as, from June, the reinforcement of the operation in the long haul with four more weekly flights to S. Paulo and one more to Brasilia, Belo Horizonte and Toronto, Canada.

TAP Cargo is also closing 2017 with record numbers. By the end of this year, about 78.000 tons of cargo and mail will have been transported in the Airline’s aircraft, representing an increase of 25 per cent compared to 2016.

 

 
 
 

 

Az Oitavos hotel és golfpálya Cascaisban

Az Oitavos 5 csillagos exkluzív hotel, privilegizált helyszínen épült, az óceánparton az Estoril-Cascais-Sintra vonalban, 20 percnyi autóútra Lisszabontól. Az Oitavos hotel ablakot nyit az Atlanti-óceánra a turistáknak.
Újraértelmezték itt a luxust, a belsőépítészet és a funkcionalistás új sztenderdjét hozták létre. Az egyszerűség jegyében született meg minden, s létrejött a „hétköznapi sikk” fogalma a komfort és a pihenés terén. A szállodában 142 szoba várja a vendégeket, 126 loft apartman van, 2 elnöki lakosztály, és egy villa, valamennyi nagy balkonnal és óceánra való kilátással, illetve golfpálya panorámával rendelkezik.
A hotelben 3 étterem üzemel, a tradicionális portugál konyhától a nemzetközi gasztronómiáig mindenféle kulináris élvezetet kínálnak a vendégeknek – kozmopolita környezetben.
Az Ipsylon Bar & Lounge az egyik legkellemesebb vendéglátóhely, ahol az étkezés mellett lehetőség nyílik a társasági életre is. Itt egész nap lehet valamit falatozni, vagy komolyabb ételkölteményeket rendelni.
Éjszaka a “Le Diner du Chef” az ajánlott, amely nem más, mint egy kulináris kirándulás az étterem főszakácsának vezetésével, egy kóstoló menü érkezik az asztalokra, amelynek középpontjában a halak és más tengeri étkek állnak. Természetesen minden fogáshoz a megfelelő borokat párosítják.
Szólni kell a hotel spájáról is, ahol természetes és organikus alapanyagokkal dolgoznak a terapeuták, s holisztikus kezelésekre is mód nyílik. Összesen 10 szobában történhet egyszerre kezelés, s a Spa része egy fedett, valamint egy nyitott tengervizes uszoda, szauna, törökfürdő, jacuzzi. A Spa-ból hatalmas panoráma ablakon át ki lehet látni a természetbe. A Spa az egész hotel filozófiáját tükrözi, miszerint teljes harmóniában van a természettel. Éppen ezért 100 %-ban csak természetes alapanyagokkal dolgoznak a kezelések során. Az Oitavos Spa az első Portugáliában, amely bioligiai bizonyítvánnyal ellátott Voya termékeket használ és forgalmaz.
Világraszóló golfélményben lehet részük a golfozás rajongóinak az Oitavos Dunes golfpályán, amely annyira szuper, hogy  Platinum Club® of the World státuszt kapott.
A 2001-ben Arthur Hills ünnepelt golfpályatervező által megálmodott Oitavos Dunes (18 lyuk, Par 71. A fekete férfi elütőtől a pálya hossza 6 372 méter) ma a világ 55. legjobb golf létesítménye a Golf Magazine 2017 - es Top 100  listája alapján, s Portugáliában az No. 1.
Úgy alakították ki a pálya nyomvonalát, hogy megőrizzék a dűnék eko-szisztémáját, s ennek is köszönheti a klub, hogy Európában elsőként, s a világon pedig másodikként elnyerte az Audubon International által adományozott Gold Signature Sanctuary státuszt, amely a természetvédelem jelenlegi legmagasabb szintű díja. A 18 szakasz végig elképesztően gyönyörű panorámát biztosit az Atlanti-óceánra és Sintra hegyeire.
Az Oitavos Dunes golfpálya Platinum Club® of the World státuszt is kapott 2015-ben, amely azt jelenti, hogy a világ egyik legkiválóbb privát golfklubja. Volt szerencsém itt játszani 18 lyukat nemrégiben, s a játékot követően ugyanaz volt a véleményem, mint a Golf Digest magazin riporterének, aki ezt írta: „Fantasztikus golfélmény.” A Golf Monthly magazin szerkesztője így fogalmazott a pályáról: „Az egyik legszebb vonalvezetésű pálya, amit valaha is láttam, s a leglátványosabb … Kötelező egyszer itt játszania  minden golfosnak!”
Egyetértek ezzel a megállapítással is, az óceán, s Európa legnyugatibb pontjának, a Cabo da Roca látványával nem lehet betelni. A Golf World magazin ezt nyomtatta ki a pályával kapcsolatban: „Briliáns golf tapasztalatot lehet itt szerezni” Szerintem is. Paul McGinley, aki három alkalommal is tagja volt Ryder Kupa-győztes válogatottnak, így nyilatkozott: „Nagy lehetőség van ebben a pályában, hogy Európa első számú golfklubja legyen.” Igen, természetesen, egyetértek ezzel is.
Amikor 2009-ben az Oitavos Dunes elnyerte a 88. helyet a Top 100-as listán, kevesen hitték, hogy van még hely a továbblépésre. De a tulajdonos, Miguel Champalimaud másként gondolta, s tett is érte, aminek az lett az eredménye, hogy 2011-ben már a 68.-ként jegyezték a pályát. 15 változtatás történt a szakaszokon, a 7. és a 9. elütő helyet megújították, a 10. lyukon áthelyezték a homokcsapdát, s még sorolhatnám tovább a módosításokat.
A fejlesztés persze nem állt meg, s a folyamatos munka meghozta az eredményt ismét, 2013-ban a 65. helyet, 2015-ben az 58. helyet és 2017-ben az 55. helyet.
Csak gratulálni lehet.
www.oitavosdunes.pt | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. |+351 214 860 600

A kaland új dallamai: hajóutak a világ körül

Készen áll? 2018 áprilisában érkezik a világ legnagyobb óceánjárója, a Symphony of the Seas! S azután 2018 augusztusában jön az Azamara Pursuit, majd 2018 decemberében a Celebrity Edge.
Új kalandok, új élmények várják a világ legszuperebb hajóin – erről tartott bemutatót a három társaságot képviselő Tengerjáró Kft. ügyvezető igazgatója, Nemes Horacek Márta a kollégáival 2017. november 10-én, stílszerűen, a Budapest Event hajón, amely az országházzal szemben horgonyoz a Batthány téren. A partin a fantasztikus minőségű ételeket a Corvina Catering szolgáltatta, a finom, nemzetközi szinten is komolyan jegyzett pezsgőket, s borokat pedig a Polgár Géza nevével fémjelzett VINOX boros cég. A jó hangulatról pedig Kőhalmi Ferenc bűvész gondoskodott.
A hajóutak népszerűsége hihetetlen tempóban fejlődik a világon, ezért van szükség újabb és újabb hajókra. A Royal Caribbean társaságnak jelenleg 24 hajója járja az óceánokat, tengereket, s 2024-re már 30 hajója lesz. A Celebrity most 12 hajóval van jelen a vizeken, s hat év múlva 16 hajója lesz. Az Azamara pedig 3 hajóval képviseli a luxust. Ez a 3 társaság 2021-ben már évi egymillió utast szállít majd.
Royal  Symphony of the Seas.
A kaland új dallama. 5535 utas kétágyas kabinokban és több mint 2000 főnyi személyzet a 230 tonnás hajón. 18 étteremben lehet majd étkezni, lesz mexikói étterem is a fedélzeten. Akad olyan lakosztály, ahol a nappaliban hatalmas csúszda várja a család gyermekeit.  A jégrevüben időutazásra lehet számítani, a vízi színházban különleges látványosságokra.
A Royal Suit Class hihetetlen új szintre emeli a luxust a tengereken.  Többek között exkluzív társalgókkal és speciális étkezési lehetőségekkel várják a lakosztályok az utasokat.
2018-as nyári szezonban a Földközi-tengeren hajóutak már 834.- EUR-tól/fő + kikötői illeték rendelhetők. A 2018-as őszi szezontól a karibi térségben hajóutak már 733.- EUR-tól/fő + kikötői illeték rendelhetők.
Azamara Pursuit.
Hamarosan útnak indul az Azamara Club Cruises új hajója, növelve a hajótársaság kapacitását, hogy még több életre szóló utazási élményt nyújtson Önöknek az új butik hotelben a tengeren. A hajó neve magyarul annyit jelent, hogy törekvés, ami jelzi, hogy a társaság arra törekszik, hogy az utasoknak minél több élményt adjon.
Az Azamara Pursuit további 61 úti cél felé indul el, köztük 15 olyan új kikötővel, ahol még nem jártak Azamara hajók. Az Azamara Pursuit színrelépésével a hajók mind a hét kontinenst meglátogatják, s most tovább időznek a kikötőkben, hogy még több idő legyen az élmények begyűjtésére.

A kikötők kapui már nyitva állnak az új útvonalakhoz és az Azamara Pursuit felejthetetlen és egyedi élményeihez. Már lehet foglalni a 2018-as és 2019-es utakra helyeket.  A testvérhajókhoz hasonlóan az Azamara Pursuit is a legkülönlegesebb kalandokat kínálja a Földön, olyan helyeken, amelyről eddig csak álmodott vagy éppen csak most hall róla először.

Az új Azamara célállomások közé tartozik Antofagasta (Chile), Lima (Peru) és a Beagle-csatorna - és ez csak néhány kikötő a dél-amerikai célállomásai közül. Nemcsak 15 új kikötőt és egy sor bakancslistás helyszínt keres fel az új hajó, de mindenhol tovább is időzik, mint eddig, így több idő áll rendelkezésére ahhoz, hogy megtapasztalhassa a világ csodáit.
Az Azamara Pursuit 2018. augusztus 3-án indul első útjára Barcelonából a brit Southamptonig. Ezt követően izgalmas helyeken jár majd, Izland, spanyol borvidékek, a mediterrán világ Athén környékén, a görög szigetek, Málta és környéke következik. 2018 novemberétől átkel a hajó az óceánon, s Miami székhellyel kezd. S ekkor jönnek az igazi csodák, Kolumbia, Peru, Panama, majd 2019-től az Antarktisz, a riói karnevál, Buenos Aires, s még sorolhatnám.
Kedvet kapott? Szerintem nincs ember, aki ne vágyna a felsorolt helyekre eljutni, főleg egy olyan luxushajóval, mint az új Azamara Pursuit. Erre érdemes spórolni.
Celebrity Edge
Sokan imádnak hajózni a tengereken. A Celebrity társaság most elképesztően sok újdonságot felvonultató hajó indulását jelentette be. A Celebrity Edge első vázlataitól kezdve a tervek virtuális valóságba helyezéséig, minden lépés 3D-ben történt. A hihetetlen Varázsszőnyegtől kezdve az új kétszintes Edge-villák privát csobbanó medencéjéig, a tengerek legkifinomultabb hajóját tervezték meg. A páratlan kifelé forduló design messze eltér a hagyományos hajótervezéstől.
Hajóutak már foglalhatók 2018 decemberétől a karibi térségben ezzel az új hajóval.

Varázsszőnyeg. A világ első konzolos lebegő terasza, mely 13 emelet magasba emelkedik a tenger fölé, s melyen párnás fotelok és egy teljes bár vár titeket, valamint megfelelő hely az élőzenéhez. Funkciója helyzetétől függően változik. A hajó legtetején a Varázssziget olyan ínycsiklandó élmények helyszíne, mint a Vacsora a Peremen. A 14. szinten a Varázsszőnyeg a központi medence szint pompás kiegészítésévé válik, míg az 5. szinten szabadtéri étteremmé alakul át. Legalul, a 2. szinten a Varázsszőnyeg az úti célok kapuja lesz.
Resort szint. Ez a szint végtelen lehetőséget biztosít a szabadlevegő és a tengerrel való kapcsolat élvezetéhez. Megtalálható itt egy aszimmetrikus, kifelé néző medence rész, valamint egy futópálya, mely fel, le és a tetőkert körül kanyarog – egy élő városi pihenő tér, amit egy gyermekjátszótér ihletett. Összességében, a Resort szint egy semmihez sem hasonlítható szabadtéri pihenőhely a tengeren. Vagy bárhol máshol a világon.
Solarium. A Resort szinten található minden Celebrity hajó egyik legnépszerűbb pontja – a csak felnőtteknek fenntartott Solarium. A Celebrity Edge folytatva a hagyományokat, szintén biztosít egy fedett medencés részt, ahol a felnőttek modern luxus körülmények között lazíthatnak. Ezúttal a Solariumban található egy 3-dimenziós műalkotás, mely az óceán gyönyörű színeit és mozgását testesíti meg. Tökéletes kiegészítője a nyugodt légkörnek, ahol helyreállíthatod barnaságod és lelki egyensúlyod.
Tetőkert. Képzelete fogja vezetni e fantasztikus kertben. Huppanjon le egy kényelmes székbe és felejtkezzen bele egy jó könyvbe! Vagy kortyolgasson egy frissítő koktélt, míg élvezze a végtelen óceán látványát. Elégítse ki éhségét egy ínyenc burgerrel vagy sülttel a Rooftop Garden grill éttermében. Andalodjon az élőzene előadások ritmusára, vagy nézzen meg egy filmet a fedélzeti kivetítőn. Vagy egyszerűen csak feküdjön végig az egyik kényelmes napozóágyon és csodálja meg a feje felett a csillagokat.
Medence szint. A kifelé néző, teraszos medence szint egy pompás aszimmetrikus tér, mely a tenger látványát teszi a középpontba. Közepén található egy 23 méteres  medence vízben álló napozóágyakkal. A Pool Bar felett található egy állandóan változó tüköralkotás egyedi fa szobrokkal, mely különleges hangulatot áraszt. A medence szint egy másik újdonsága a két lenyűgöző kétemeletes Martini jakuzzi, valamint a kifelé tekintő privát pihenőkabin.
Menedékhely társalgó. Privát szalon a Suite Class utasok és a Captain’s Club Zenith tagjai részére. Ez a fényűző klub helyt ad egy óriás-képernyős TV-nek, olvasósaroknak magazinokkal, újságokkal és könyvekkel, valamint a kontinentális reggelinek. Minden nap délután 5 és este 8 között ingyenes vacsora előtti italokat és falatkákat szolgálnak fel. Dedikált munkatárs segít a speciális éttermek helyfoglalásában, a parti kirándulásokra történő jelentkezésben. A nyitva tartás a menetrend szerint változik.
Úticél kapu. Amikor a Varázsszőnyeg itt helyezkedik el, a kapu hivogató környezetet biztosít, míg a partra szállító Edge Launches-ra (kishajók) várakozik. Ismerkedhet a hamarosan meglátogatandó kikötő látványosságaival az itt kihelyezett hatalmas LCD monitorokon. Ez egyben egy szabadidő központ, ahol beszélgethet és tanácsot kaphat a parti kirándulásokkal kapcsolatban, vagy játékokon, versenyeken vehet részt.
Kishajók. Az Edge osztály megalkotásakor minden szempontból szerette volna eltérni a cég a hajózással kapcsolatos hagyományos gondolkodástól, még abban is, ahogy a partra jutásról gondolkodik. Ezért bevezette az iparág-vezető Edge Launches-t, az újra gondolt, korszerűsített kishajós partraszállást. Az Edge Launches, öblös üléseikkel, légkondicionáltságukkal, hatalmas ablakaikkal és tágas tereikkel, azért készültek, hogy modern fényűzésben szállítsanak mindenkit az úti céljához.

2018 decemberétől a karibi térségben – Celebrity Edge hajóutak már 943.- EUR-tól/fő + kikötői illeték már letölthetők.
Hajóút foglalás mindhárom fent említett társaságra:
Tengerjáró Kft. E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . telefon: +361 235 0402. Web: www.rccl.hu

A Terroir Budapest résztvevői – a Balatonon

A Terroir Budapest fővárosi programja október 31-én, kedden a Hold utcai President Hotel tetején lévő bárban folytatódott egy borkóstolóval, majd a 8. kerületi Mosonyi utcában lévő Rosenstein vendéglőben volt vacsora. Ez az étterem már évtizedek óta a legsikkesebb budapesti kulináris csoda, klasszikus családi vendéglátásban lehet része, aki ide betér, s nemcsak az étlap sokszínűsége lenyűgöző, hanem a feltálalt ételek minősége is. Aki a Rosenstein Tibor vendége, az még soha nem csalódott, így a nemzetközi gasztro szakemberek és borszakértők is ámulatba estek az estebéd során. Ezen az esten a tárkonyos őzragu leves, a sült libacomb és a madártej volt a sláger, a borok között pedig a Kéknyelű.
A budapesti programok után a Terroir Budapest résztvevői a Balatonra utaztak, s a badacsonyörsi Váli pincészetnél kóstoltak, s itt ebédeltek. Meghitt, családias borászat ez, zavartalan környezetben a Badacsony és a Salföld közötti túraútvonalon. Itt a bórkóstolók nem rutinszerűek, Váli Péter és családja nem siet sehová, akár 3-4 órát is eltölt a vendégekkel. Így tett a Terroir Budapest csoporttal is.
Váli Péter remek borokkal várta a külföldieket, s egy hidegtál összeállítással, amelyben volt szarvas- és mangalica kolbász, angol- és kolozsvári szalonna, szalámi, zöldségek, sajtok, s persze friss kenyér. (Aki egy picivel többet iszik, annak sem kell megijednie, mert a Váli pincében több szép kétágyas szoba is van, ahol megszállhat bárki.)  A hidegtálak után érkezett a kemencés mangalica sült, majd egy finom pite, s a legaranyosabb pillanat az volt, hogy Váli Péter serdülő kislánya is felszolgált. A borokról csak annyit, hogy Zoltán Szabó, a világ egyik leghíresebb Kanadában élő sommelierje azt mondta: kifogástalanok. Amikor Váli Péternek megsúgtuk, hogy kitől is származik ez a dicséret, akkor felkapta a fejét, mert nem is tudta, hogy ilyen óriási szaktekintély is a csoporttal érkezett…
A borászatból a káptalantóti Tóti-hegy, a salföldi Pálos kolostorrom és a salföldi major is könnyen elérhető.
Kora délután Baracskay Péter 400 tagú szürkemarha állományát nézték meg a külföldi vendégek, s tájékoztatást kaptak az állatok tartásáról, feldolgozásáról.
A délután és az este Robert Gilvesy borászatában telt Hegymagason, ahol a kanadai-magyar borász vulkanikus borait lehetett kóstolni. Először a kilátás kápráztatott el mindenkit, majd a borok, s végül az ételek. A Bohém Cuvée és a 2013-as Rajnai Rizling aratott nagy sikert, de mindenkinek tetszett a pincészet új terméke, a még kísérleti szakaszban lévő Próbaüzem Furmint is. Vacsorára szürkemarha ételek érkeztek a vendégek asztalára, tatár beefsteak, húsleves főtt marhahússal és tormával, s könnyű süteményeket is tálaltak.
A program zárónapján, Köveskálon a Mi a Kő vendéglő tulajdonosa, Trombitás Tamás szervezett disznóvágást, s a másfél mázsás állatot rögtön fel is dolgozták, a vendégeknek. reggel sült vér és resztelt máj került az asztalra, délben orjaleves, este pedig hurka, kolbász. Mindehhez birs és szilvapálinka, meg a Trombitás borház vulkanikus borai jártak.
A vendégek a Káli Art Inn fogadóban laktak, ami a falusi vendéglátás egyik csúcsa, olyan szép. A kertjében lévő panoráma ablakos látvány-szauna, amely egy nagy kerti tóra néz, különösen izgalmas.

 

Magyarország büszkesége: a vulkanikus borok

A Brody Studiosban került sor 2017. október 30.-án, az idén elsőként megrendezésre került Terroir Budapest Forum (www.terroirtalk.org) rendezvényre. A főszervező Arlene Stein és Robert Gilvesy borász megnyitója után Jókuti András gasztroblogger tartott előadást a résztvevőknek, majd a kanadai Rebecca Mackenzie lépett színpadra, aki a kulináris turizmust elemezte. Mara Jerniga, szintén Kanadából a régi világ új konyháiról mesélt Baracskay Péter a szürkemarha tenyésztésről tartott beszámolót. Fekete Zsóka a mangalica farmját mutatta be, s Király Enikő a libamáj üzletről tartott előadást.  A gasztroblogger Mautner Zsófi a magyar konyha rejtet gyökereit mutatta be, majd három séf következett: Veres István a Bábelből, Kelemen Áron a Mazel Tovból és Miguel Rocha Viera a Costesből.

A Terroir Budapest délutáni programjában mesterkurzusok voltak. A Magyarország büszkesége a vulkanikus borok „szalon” volt a legizgalmasabb. A társkurátorok a következők voltak: Gilvesy Róbert borász, (Gilvesy Pincészet), Magda Kaiser, Master of Wine aspiráns, PR igazgató (Wine Marketing Association, Ontario), Fiona Beckett borászati író, (The Guardian, Egyesült Királyság), Jeremy Bonia sommelier és tulajdonos (Raymond’s, Újfundland, Kanada), Mercedes Bachelet igazgató (Adam/Albin éttermek, Stockholm, Svédország),  Attila Tálos (Bortársaság).
S akiknek a borait kóstolni, elemezni lehetett: Bott Frigyes, Losonci pince, Pálffy pince, Káli Kövek, Válibor, Gilvesy pincészet, Somlói Vándor.

John Szabo MS, “Volcanic Wine, Salt, Grit and Power” szerzője ezt írta a munkájában: Magyarország dicsőséges borászati történelemre tekinthet vissza. A reneszánsz alatt Magyarország termelte a világ néhány legkeresettebb italát. ,,…a jövő még ennél is izgalmasabb, ahogy a magyarok elkezdik újra felfedezni lenyűgöző vulkanikus területeiket…” Ez tényleg így van. A résztvevőknek nagyon tetszettek a bemutatott borok.
A pálinka „szalon”, s a nemzetközi séfek elemzése a terroir kihasználásának fontosságáról szintén igen érdekes volt, s persze mindenre a koronát a magyar termékek kóstoltatása tette fel, a mangalica kolbászok, s a libamáj például átütő sikert aratott.

Az elfogyasztott borok és a pálinkák mellett jólesett mindenkinek a San Pellegrino buborékos és mentes ásványvize, amely a Terroir Budapest rendezvény egyik fő támogatója volt.

Pauker az én nyomdám!