A Hotel Berghof Tauplitzalm: télen síterep, nyáron túristaparadicsom közepén

Ausztria télen és nyáron egyaránt vonzó. Az egyik legvonzóbb hely síelésre és nyári kirándulásokra, kerékpározásra Tauplitzalm és környéke. Ezen belül is a Hotel Berghof Tauplitzalm kerülhet a fókuszba, mert ár-érték arányban nagyon jó szálláshely. A Hotel Berghof 1650 m tengerszint feletti magasságban található, télen a síterep nyáron a Tauplitzalmi túristaparadicsom közepén, közvetlenül a Tauplitz 4 üléses lift felső állomásánál. A házban található: a´la Carte étterem, panoráma terasz, gyermekjátszó, asztalitenisz, finn- és infraszauna.

A személyzet beszél magyarul, a kiszolgálás extrán kedves, s az ételek fenomenálisak. Tömösvári László igazgató évek óta szívén viseli a hotel minden szolgáltatását, s szinte már barátként fogadja a visszajáró vendégeket.

Nyáron Salzkammergut természeti és kulturális gazdagsága kápráztatja el a turistákat, aki teheti, pihenjen itt áprilistól szeptember végéig valamikor pár napot.

Tauplitzalmon a szálloda közvetlen közelében 6 kristálytiszta, ivóvíz minőségű alpesi tó található (A 76-ból amelyet Salzkammergut területén tartanak számon).

A magas fennsík egyedülálló alpesi flórával és faunával vár mindenkit, lehet túrázni, kerékpározni, s a Nordic Walking is megvalósítható.

Az egyik legkedveltebb időpont június közepétől július közepéig, amikor tart az alpesi rózsa virágzása a fennsíkon. Ez olyan meseszép, hogy le sem lehet írni megfelelő jelzőkkel.

Fontos információ, hogy nyáron a Tauplitzalm Alpenstrasse-n keresztül egészen a hotelig lehet autózni, és ott parkolni.

A szálloda 30-40 km-es körzetében nagyon sok érdekes látnivaló van, amelyeknek többségét egy speciális nyári kártyával (Sommerclou-Card) kedvezményesen lehet meglátogatni:

http://ausseerland.salzkammergut.at/detail/article/sommerclou.html  

Három éve nyitott meg Tauplitzalmon a Gamsblick Klettersteig, amely a nyári időszakban várja a hegymászás kedvelőit, valamint a közeli Gröbmingben található az alpok leghosszabb drótkötélpályája (Zipline Stoderzinken) https://www.youtube.com/user/ziplinestoderzinken

Hadd adjunk most egy kis ízelítőt a környék látványosságaiból (a programok nagy része látogatható a nyári Sommerclou kártyával)

-  Stift Admont, a világ legnagyobb kolostorkönyvtára, egy egyháztörténeti kiállítással, csodálatos festményekkel, régi kódexekkel.

- Altaussee-ben a történelmi jelentősségű sóbánya, ahol  a II. világháború éveiben több mint 70 000 műkincset rejtettek el a háború pusztítása elől. (A magyar mozikban nemrégiben vetített Műkincsvadászok című George Clooney filmnek ez az egyik helyszíne)

-  Hallstatt: Római eredetű barokk kisváros, templomkertjében a bizarr csontházzal.

- Bad Ischl, Kaiservilla: A Habsburgok nyári rezidenciája. Ferenc József és Erzsébet császárné, Sissi kedvenc nyári menedéke. Ma múzeumként működik, korabeli bútorokkal, használati tárgyakkal, hangulattal, bepillantást engedve a császári pár életébe, és néhol tragikus sorsába. 

- Bad Ischl Lehár-Villa: Lehár nagy műgyűjtő volt, villáját a városnak adományozta, azzal a kikötéssel, hogy változatlan formájában múzeumként üzemeljen tovább.

-  A Dachstein Mammutbarlang, az Alpok legnagyobb természeti csodái közé tartozik

-  3 tavi hajótúra: Grundlsee – Toplitzsee – Kammersee, egy vízesésekkel tarkított romantikus élmény.

- Kulm a világ legnagyobb natúr síugrósánca, amely nyáron közkedvelt turista célpont.

- St. Wolfgang: festői kisváros a Wolfgangsee partján, Ausztria egyik legszebb templomával, és a fogaskerekű vasúttal a Schafbergbe.  

 

Hotel Berghof Tauplitzalm

Tauplitzalm 19, 8982 Bad Mitterndorf

Tel: +43/3688/2325. Mobil: +43/664/3859773

Facebook: https://www.facebook.com/berghof.tauplitzalm

www.berghof-tauplitz.at

7 Ferrarinál is erősebb motorok hajtják a világ legnagyobb óceánjáróját!

A Symphony of the Seas fedélzetén jártam! Fedezd fel te is a valaha volt legnagyobb óceánjárót! A Royal Caribbean izgatottan mutatta be legújabb óriás hajóját, a Symphony of the Seas újdonságait 2018. március 27-től 29-ig a világsajtónak, s az első 2 éjszakás hajózásra Malagától Barcelónáig (Spanyolország).  Igazi álomutazás volt. 27-szer több alkatrészt használtak fel az építésénél, mint amennyit az Eiffel toronynál, hiszen ez a hajó 500 ezer külön darabból állt össze. Magasabb mint a londoni Buckingham palota. A galériájában több festmény látható, mint a franciaországi Párizsban a Louvre-ban. A csúszdája magasabb a Fehér Háznál, 28 méteres 27 fokos lejtős szerpentinen száguldhat végig a vendég 13 másodperc alatt. A 45,72 méter magas spirál 31 részből állt össze. A csövön belül 300 led lámpa fényjátéka nyújt izgalmat.
A Symphony of the Seas nemcsak a világ legnagyobb hajója, de egyben a legtöbb sport- és szórakozási lehetőséget hozta el a fedélzetre. S persze ne feledjük el a gasztronómiát se.
2018 tavaszán útjára indult a Royal Caribbean International negyedik Oasis osztályú óriáshajója a Symphony of the Seas! 18 emelet, 24 vendég lift, 4 darab, egyenként 7500 lóerős motor. 6680 vendég a 2759 szobában vagy lakosztályban. 2200 főnyi személyzet. 13 speciális étterem, amelyekben minimális extra díj ellenében élvezheted a gourmet fogásokat és 7 „ingyenes” étterem is rendelkezésedre áll. Összesen 300 féle menüből lehet választani a hajón.
Vacsora után készülj fel egy robot által készített koktélra az egyedülálló Bionic bárban. Vagy igyál egy pezsgőt valamelyik drink bárban. Tucatnyit találsz belőle a hajó fedélzetén, szinte minden emeleten. A legizgalmasabb az a bár, amelyik mozog, a bár maga egy hatalmas lift, beszállsz az egyik emeleten és kiszállsz egy másikon, miközben elfogyasztasz egy Spritz Aperolt, vagy egy nemes pohár bort.
Nincs visszaút a fantasztikus 10 emelet magas, Ulitmate Abyss csúszdáról, amely a világ legmagasabb tengeren lévő csúszdája; vagy a többszintes Perfect Storm vizi csúszdáról.  Amíg a gyerekek felfedezik a Splashaway Bay vízi világát, addig tegyél egy sétát a fákkal, bokrokkal  szegélyezett Central Parkban, vagy keress egy saját búvóhelyet a másik hét ikonikus fedélzeti helyszínen.
Ossz meg minden pillanatot barátaiddal és családoddal a VOOM segítségével, amely a leggyorsabb internet a tengeren. Vásárolj a Royal Promenade butikjaiban, szórakozzon a hatalmas színházban és a jégcsarnokban, nézd meg a vízi showt, ámulj el azon, hogy két darab 10 méter magas toronyból ugrálnak le a bemutató keretében a társaság műugró bajnokai, sétálj a boardwalk-on, s frissülj fel a Vitality at Sea Spa és Fitness centerben!
Káprázatos élményt nyújt ez a hajó. Barcelonából 7 éjszakás utak indulnak egész tavasszal és nyáron.
FOGLALÁSI ÁRAK A 2018-AS SYMPHONY OF THE SEAS MEDITERRÁN ÚTVONALAIRA!
NYUGAT-MEDITERRÁN KALANDOZÁS
- 7 éjszakás hajóút -
Útvonal: Barcelona - Palma de Mallorca - Provence (Marseille) - Firenze/Pisa (La Spezia) - Róma (Civitavecchia) - Nápoly - tengeren - Barcelona
Indulási időpontok: 2018.06.10., 06.24., 07.08., 08.05., 08.19., 09.09., 09.23.
Belső kabinok 850 EUR-tól/fő
Erkélyes kabinok 1300 EUR-tól/fő
Foglalás: www.rccl.hu
 

Információk a 2019.január 1-től bevezetendő új golfszabályokról

Az R&A pár nappal ezelőtt  nyilvánosságra hozta a 2019  január 1-től érvénybe lépő szabályokat. Gágyor Gábor (EGA  Hcp és Course rating bizottsági tag) rövid összefoglalóját  olvashatják a legfontosabb változásokról:
A szabályrendszer megújítása most újabb mérföldkőhöz érkezett: 2018. március 12-én az R&A és az USGA közösen jelentette be a 2019-től életbe lépő új szabályokat, illetve a legfontosabb változásokat.
Az alapos átalakítási folyamat részeként 100 országból több mint 30 ezer javaslatot, ötletet dolgoztak fel az elmúlt években. Teljesen átformálták a szabálykönyvet, a nyelvezetét közvetlenebbé, érthetőbbé fogalmazták át.
3 írásos anyag áll majd rendelkezésre. A játékosok számára egy egyszerűsített, illusztrációkkal ellátott változat készül, a versenyszervezés és a bírók számára pedig lesz egy részletes kiadvány. A versenybizottságok munkáját emellett egy ún. Official Guide is segíti, ami tartalmazza a szabályok értelmezését a bonyolultabb esetekre, és irányt mutat a versenyfeltételek és helyi szabályok egységes kialakításához is.
A szabályok feltételrendszere egyszerűbb lett és nagymértékben támogatja a gyors, folyamatos játékot.
Néhány érdekes változás:
•    A labdakeresésre fordítható idő 3 percre csökken.
•    A labdát térdmagasságból kell majd ejteni és annak az ejtési területen belül kell maradni. (Kisebb lesz az esélye, hogy a labda elgurul, elpattan és újra kell ejteni. Kevésbé ágyazódik be a labda, ha homokban kell ejtenünk.)
•    Az ejtés-újraejtés feltételei megváltoznak. (Nem lesz 7-8 különféle helyzet, amikor újra kell ejteni a labdát.)
•    Az akadályokban (víz, homok) el lehet majd távolítani a labda mellől a gallyakat, leveleket, köveket. (Ez kiküszöböli a felesleges nehézségeket egy-egy ütésnél.)
•    A vízakadály helyett egy általános, büntetőütést jelentő területet lehet bárhol meghatározni (Penalty Area). A piros karós/vonalas terület lesz az alapértelmezett Penalty Area.
•    A bunkerből ki lehet majd hozni a játszhatatlan labdát a bunker mögé 2 (azaz plusz 1) büntetőütésért.
•    Greenen, gurításkor nem kell majd kivenni a zászlót a lyukból, azaz nem jár büntetés érte, ha úgy kerül a labda a lyukba.
•    A greenen 2019-től minden sérülést ki lehet majd javítani, nem csak labdanyomot vagy régi lyukat.
Részletesebb információk, szemléletes anyagok és videók az R&A weboldalán találhatók:www.rules.golf
A menetrend következő fontos állomását szeptemberre tervezi az R&A és az USGA, amikor a nyomtatott anyagok és okostelefon applikációk is elérhetők lesznek. A játékosok, klubok, versenyszervezők részletes tájékoztatása és képzési programja is ezután indul majd."
 


 

A Mandala Day Spa luxus fürdője Budapesten

Budapest legújabb és legcsodásabb luxus fürdője, a 13. kerület Ipoly utca 8. szám alatt lévő Mandala Day Spa frissen elkészült egysége.
A hivatalos üzem 2018 márciusában kezdődik, amit azt megtudtuk a tulajdonostól, az izraeli Oren Akokától. Itt mindent ő álmodott meg. Mi tagadás, van érzéke a relaxáció legmagasabb fokának eléréséhez.  Az ókori egyiptomiak úgy tartották: „ A vízben a testünk megtalálja azt a szabadságot, amit a lelkünk elveszített.” A Mandala Bath filozófiája e gondolatot ötvözi a tökéletes fürdőélmény elemeivel.
A fürdőtérben speciális fények fogadják a vendégeket és hangjáték mantrázza azokat a dallamokat, amelyek segítenek mindenkinek a befelé fordulásban
A 650 négyzetméteres fürdőteremben négy medence található, valamint egy 10 személyes jakuzzi. Mindezt panoráma ablakos 8 személyes gőzkabin, egy 5 személyes masszázs helység, s fűtött márványpadlóval, továbbá kényelmes fotelekkel ellátott, büfével kényeztető pihenőtér egészíti ki.
Elsőként a Holt-tengeri sóval telített 33%-os sótartalmú 35 C fokos medence hívja fel magára a figyelmet, amiben úgy tud lebegni a vendég, mintha súlytalan lenne. E mellett egy 17 fokos hideg vizes medence kapott helyet, a gőzkabinból kijövőknek ez nagyon frissítő. A 34 C fokos vízterápiás medence különleges vízi kezelések helyszíne, míg a 38 C fokos medence az izmok ellazítását szolgálja. A 36 C fokos jakuzzi a tökéletes relaxáció helyszíne.
Egy húsz perces vízi kezelést is bemutattak a sajtótájékoztatón. A terapeuta a karjánál, a nyakánál és a lábánál fogva lebegtette a paciensét a vízben, s néha a víz alatt is, amely mély relaxációt okozott a kezelt hölgyben, amint azt ő később elmondta.
A fürdőben papucsot, köntöst, törülközőt adnak, az öltözőben tisztálkodási és kozmetikai szerek találhatók, minden a luxus felsőfoka.
A tulajdonos elmondta, ebbe a fürdőbe a magyar állampolgárok sokkal olcsóbban léphetnek be, mint a turisták, 30% kedvezményt kap az árból, aki magyar lakcímkártyával rendelkezik.
Kép és szöveg: Szász Adrienn

 

A 2018-as Sirha Budapest prémium szakkiállítás

A 2018-as Sirha Budapest prémium szakkiállítás nemcsak a Bocuse d’Or verseny miatt vonzott sok embert, amelyet Pohner Ádám, a Kistücsök étterem séfje nyert, hanem amúgy is, hiszen 2018 február 7-től 9-ig a Hungexpo vásárközpont területén  két hatalmas pavilonban fantasztikus standokon lehetett megismerkedni  a legfrissebb csúcsgasztronómiai kínálattal a fagylaltoktól kezdve a kávékon át a sütőipari termékeken keresztül a pálinkákig mindennel, ami szem-szájnak ingtere.

A legnagyobb standdal a Bocuse d’Or versenyt is szponzoráló METRO rendelkezett. A  Bocuse d’Or hazai döntősei a széles és minőségi termékválasztékból ennek a cégnek a standjától válogatták össze az alapanyagokat a készülő versenyfogásokhoz.
A kiállítás kiemelt szakmai partnere a METRO Nagykereskedelmi Kft., volt, ami látványos standján csúcsgasztronómiai termékbemutatóval és rendezvénysorozattal várta az érdeklődőket három napon át. Meg lehetett kóstolni a hazai és nemzetközi termelők minőségi borait (köztük a Grand Tokaj csodás 5 puttonyos aszúját is) vagy éppen a szakmai képzéseket nyújtó, a rendezvényre is kitelepült Gasztroakadémia ínyenc fogásait. Végig lehetett nézni a 70-féle halból és 25-féle különleges húsból álló kínálatot, a profi vendéglátóknak kialakított sajátmárkás termékeket is.
A 2018-as kiállítás egyik különlegessége volt az a sokféle pálinka, amit bemutattak. Ki kell emelni Kovács Miklós Fülig Jimmy pálinkáit, s a Bánki pálinkaház nemzeti pálinka kiválóságát, a feketeribizli pálinkát is. A Reneszansz badacsonyi pálinkaház termékeit, azok közül is Jakab Kati és Molnár Tamás prémium szederpálinkáját sokan értékelték nagyra. A Michelberger valódi kisüsti pálinkái, a jászberényi Erős pálinkák, valamint a somlóvásárhelyi Somló Spirit pálinkák is fantasztikusak voltak. Megkóstolhattuk Dovicsin Erika főzőmester palóc pálinkáját is, amire büszke lehet a szakember, annyira telitalálat.
Felhívta magára a figyelmet a Sirha 2018 eseményén a klárafalvai Kontyos Borház az édes és száraz gyümölcsboraival. Ezek hagyományos borászati eljárással készült valódi gyümölcsborok, a készítése során nem használnak szőlőbort, semmilyen hozzáadott mesterséges szín, illetve ízfokozót sem.  1 kg gyümölcsből átlagosan 5-6 dl bort készít Siket Gábor borász.
A pálinkák mellett a húsipar is jelen volt a szakkiállításon. A legjobb benyomást a Tóalmási Húscsarnok keltette, Kurunczi János remek kolbászokat mutatott be, még lókolbászt is kóstoltatott, ami nagyon ízlett a látogatóknak.
A Sirha Budapest 2018 egyik slágere Ziemons Jennifer olimpiai aranyérmes cukrász standja volt, aki bemutatta azt a több emeletes, tökéletesen berendezett babaházat, amely fél éven átkészült cukorból, s amellyel elnyerte az aranyérmet. Amúgy az egész stand ehető volt, minden bútor, asztal, konyhapult cukormasszából lett kialakítva, a látogatók nem győztek ezen csodálkozni. Az olimpiai bajnok cukrász céges rendezvényekre különleges desszert asztalokat készít, s persze esküvőkre hatalmas tortákat.

                                                                                                                                                                              Szász Adrienn
 

 

Pauker az én nyomdám!